Аукционна къща Artcurial ще предложи на търг в Париж редки автомобили, като колекцията наброява около 200 легендарни коли, произведени в началото и средата на ХХ век, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Една от тези коли е и Ferrari 250 GT SWB California Spider. От него са произведени общо 37 автомобила, като предложеният на търга е принадлежал на Ален Делон. Актьорът купува спортната кола през 1963 година, след като филмът с негово участие "Гепардът" печели наградата "Златна палма" на кинофестивала в Кан.

Вижте снимки на ферарито на Ален Делон >>


Той взема със себе си автомобила в САЩ, когато заминава през 1965 г. за Холивуд за снимки. Предварителната оценка на колата е 12 милиона евро.

В миналото френските кинодейци очевидно са харесвали фераритата. Доказателство за това е предложеният на търга автомобил, принадлежал на режисьора Роже Вадим. Оценката му е 3,5 милиона евро. На регистрационния номер на принадлежалото на режисьора Ferrari 275 GTB е написано името на актрисата Джейн Фонда. Тя става съпруга на Роже Вадим през 1965 г.

За любителите на стари автомобили от началото на миналия век аукционна къща "Аркюриал" предлага над сто модела. Сред тях са Bugatti Grand Sport от 1928 година, от който са произведени 830 бройки, а също Bugatti Type 55, произведено през 1932 г. Цената на тези автомобили е около 1,5 милиона евро.

"През последните 10 години обемът на продажбите на пазара на редки автомобили е нараснал почти с 500 процента и това не е пределът. Някои сделки са за десетки милиони" - твърди Матийо Ламур, един от организаторите на аукциона.

За мнозина това не е само възможност да се докоснат до редки и уникални модели, но и нелош начин да вложат парите си.

По думите на Ламур, сега голям интерес към търговете проявяват колекционери от Русия, където заради сриващата се рубла много заможни руснаци инвестират в скъпи автомобили, като начин да запазят спестяванията си.

Търговете на скъпи автомобили предизвикват интерес и в определени слоеве от бързо развиващи се страни и от петролни монархии в Близкия изток.

Аукционът ще се състои на 6 февруари във френската столица. Колекцията редки автомобили ще бъде изложена за широката публика на 4 февруари.