Британската компания за производство на луксозни автомобили всъщност е собственост на германския концерн BMW, като през 2014 г. е продала 4063 коли, което е с 12% повече в сравнение с 2013 г., съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Ръст е отчетен на всички пазари - с 30% в най-големият пазар на марката - САЩ, с 40% в Европа и с 20% в Близкия Изток, като най-успешното представителство на марката е това базирано в Абу Даби - столицата на Обединени Арабски Емирства.

За високите продажби са отговорни предимно двувратият Wraith и лимузината Ghost.

Вижте снимки на Rolls-Royce Wraith >>

Rolls-Royce за първи път в своите 111 години надхвърля границата от 4000 продадени коли, посочи със задоволство изпълнителният директор на аристократичната марка - Торстен Мюлер-Йотвьост.

"Този резултат потвърждава, че стратегията ни за балансиран растеж дава своите плодове", подчерта Торстен Мюлер-Йотвьост.

От 2009 г. насам продажбите на Rolls-Royce са се увеличили повече от четири пъти, като компанията може да се похвали, че е продала най-много автомобили с цена над 200 000 евро спрямо всички други марки.

Торстен Мюлер-Отвос коментира, че около 80% от собствениците на луксозните возила са били предприемачи и собственици на компании, а останалите 20% са знаменитости.

Шефът на марката е разкрил, че тази година ще дебютира и новото Wraith Drophead Coupe, който ще бъде кабриолет задвижван от 6.6-литров туйн-турбо V12 двигател с мощност от 632 к.с. и 800 Нм въртящ момент.

Очаква се цената на новия модел да бъде около 422 000 долара.

Тази година Rolls-Royce ще вземат и друго важно за тях решение, а именно дали да дадат зелена светлина на готвеният от тях SUV автомобил.