Това е близо два пъти повече от предишния рекорд за изтеглени автомобили от 2004 година, когато производителите бяха принудени да направят допълнителни проверки и ремонт на 30,8 милиона автомобила, предаде ТАСС, цитирана от БТА, позовавайки се на агенция Блумбърг.

Близо половината от изтеглените през 2014 година коли са на най-големия американски автомобилостроител - General Motors.

GM са изтеглили 27 милиона коли, главно заради дефект в запалването, за който сътрудниците на компанията са знаели още през 2001 година.

Дефектът предизвиквал спиране на двигателя по време на движение, което води до блокиране на спирачната система и изключване на устройствата за сигурност.

Това е довело до гибелта на 42 души, а 58 са получили травми.

През 2004 година GM изтегли 11.8 милиона автомобила.

Друга причина за масово изтегляне на коли в САЩ тази година беше дефект във въздушните възглавници, произведени от японската компания Takata.

Службата за безопасност по пътищата на Съединените щати установи, че поради влажния климат в някои южни щати тези въздушни възглавници могат да се разгънат неправилно и даже "да изстрелят" метални фрагменти в човек, намиращ се в колата.

По тази причина са загинали 4 души, а над 100 са пострадали.

До момента в САЩ заради този дефект са изтеглени около 15 милиона коли, а в целия свят - около 22 милиона.

Сред другите причини за изтегляне на коли са били дефекти в кормилната уредба, контрола на скоростта на двигателя и сигурността на предпазните колани.