Това са вижданията за не толкова далечното бъдеще на автомобилните разработчици и компютърните компании, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според тях колите един ден ще бъдат следващият смартфон: свързани, интерактивни и незаменими за всекидневните ни дейности.

В наши дни шофьорите използват гласов контрол, за да се обаждат по мобилните си телефони или за да се ориентират с помощта на дигиталния асистент на Apple Siri. Умни устройства на контролното табло напомнят кога бензинът свършва, а навигационна система ви помага къде да намерите гориво.

Безжичният интернет в колата и мобилните данни означават, че пътниците, ако не и шофьорът, вече са свързани с интернет.

В автомобилите на бъдещето ще има повече възможности за обработване на данни, повече сензори и по-голяма свързаност между колите и дигиталните устройства на шофьорите.

По думите на вицепрезидента и генерален мениджър на Microsoft Брайън Биниак в бъдеще автомобилите, свързани в облачна услуга и снабдени с много сензори, ще могат да реагират на ревящи деца с игра на задната седалка, ще анализират всекидневните усилия на човек да пренареди програмата си, ще разчитат напрежението по изражението на лицето и ще предлагат масаж.

Засега обаче тази представа е далеч от реалността. А колкото по-предизвикателни са технологиите, толкова повече шофьорите се разсейват при шофирането.

Проучване на американската автомобилна асоциация през октомври установи, че използването на гласово контролирани телефони, електронна поща и програми за текстови съобщения разсейват шофьорите много повече, отколкото просто говоренето по телефона или слушането на радио.

Нека бъдем честни. Никога няма да спрете хората, опитващи се да си губят времето с техните устройства, посочи пред ДПА Петер Фирк, който ръководи отдела за приложения и свързани технологии в Jaguar Land Rover. Тъй като колите и шофьорите им стават все по-свързани, автомобилопроизводителите имат друго задължение - да осигурят безопасността, допълва Фрик.