Панаирът е част от програма за "интелигентно правителство", инициатива, подкрепяна от населението на ОАЕ, което е запалено по новите технологии, съобщи Би Би Си, цитирана от БГНЕС.

Спортните коли не са рядкост по улиците на Дубай, но за първи път властите използват луксозни автомобили в услугите за гражданите.

Парамедиците, които ще управляват модифицираните автомобили Lotus Evora, ще могат да достигат скорост до 300 км/ч.

Здравните власти се надяват, че спортната кола ще помогне за намаляване на времето за реакция при извънредна ситуация до 8 минути, почти наполовина спрямо сегашните около 15 минути.

"Една секунда може да се окаже разликата между живота и смъртта", заяви един от водачите на автомобила Заид Ал Мамари, парамедик от Службата за спешна помощ в Дубай.

Двуместният автомобил Lotus Evora няма да може да транспортира пациентите, но идеята е парамедиците с луксозната кола да стигат първи и да започнат да оказват първа помощ, докато пристигнат конвенционалните линейки.

Парамедиците в Дубай ще трябва да вземат специални уроци за шофиране преди да се качат на Lotus Evora за 160 000 долара.

Новият флот от луксозни линейки включва също коли Ford Mustang, а скоро ще разполага и с Chevrolet Corvette.

Скоростните линейки ще започнат да се движат в края на годината.

Освен дубайската бърза помощ, дубайската полиция също разполага с "флот" от суперлуксозни коли, сред които Bugatti Veyron, Lamborghini Aventador и др.

Вижте снимки на дубайските "патрулки" >>