Автомобилите с двигатели с вътрешно горене ще преобладават в потребителския избор през следващите години в най-голямата икономика в Европа, информира ДПА, цитирана от БТА.

Това е заключението на експерти от петролния гигант Shell и института за проучвания Prognos. Наскоро те обявиха редовните си прогнози по въпроси, свързани с двигателите.

Електромобилите имат по-голям успех в САЩ и Япония. По германските пътища делът на електрическите коли най-вероятно няма да се увеличи над 5 процента до 2040 година, посочват авторите на доклада.

Данните от германските власти за автомобилни разрешителни сочат, че в Германия се карат 12 156 електромобила към 1 януари тази година, наред с 85 575 хибридни автомобила.

Повечето коли в Германия, които използват алтернативни горива, са на компресиран газ.

Навлизането на изцяло електрическите автомобили в Германия е бавно в сравнение с други европейски страни като Норвегия например, тъй като няма данъчни облекчения, цените са високи и инфраструктурата не е достатъчна.

Наскоро германският канцлер Ангела Меркел определи много амбициозна задача - по пътищата на страната да се движат един милион електрически автомобила до 2020 година.