Целта на мярката е да се избегнат катастрофите, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това ще означава, че тези возила ще бъдат оборудвани с технология, която ще ги предупреждава за потенциални опасности навреме, за да се избегнат сблъсъци.

Изследване на Националното управление за безопасност на магистралния трафик показало, че технологията може да предотврати 592 000 сблъсъци на година, предизвикани при ляв завой или на кръстовищата. Това ще спаси живота на 1083 души.

Технологията използва радиосигнал, за да се предава постоянно позицията на колата, посоката на движение, скоростта и други данни. Превозни средства оборудвани по този начин ще получават една и съща информация и техните компютърни системи ще предупреждават водачите при риск от сблъсък.

Технологията работи на разстояние от 275 метра. Тя ще съобщава на колите когато на кръстовище някое возило премине на червен светофар, когато кола се готви да изскочи внезапно зад ъгъла или когато в автомобилна колона кола спре внезапно през няколко коли. Системата ще предупреждава дори, когато насрещно идваща кола се готви да включи фаровете и да заслепи водача.

Очаква се екипирането на колите с такава технология да струва към 2020 г. около 350 долара на превозно средство, но с течение на времето може да спадне до 100 долара.