Целта на мярката е да се стимулира родното производство в момент, когато руското автомобилостроене преживява трудности, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"За предпочитане е родните предприятия, а не чуждите, да се ползват от колосалните средства, предоставяни от държавата за този вид покупки", каза Медведев на правителствено заседание.

Постановлението забранява отсега нататък на държавни служби и общини да купуват автомобили за служителите си, автобуси, трамваи или линейки чуждо производство.

"При условие, разбира се, че руските предприятия са в състояние да конкурират чуждите по качество и цена", уточни все пак Медведев - забележка, която придава относителен характер на мярката.

Постановлението не обхваща превозните средства, произвеждани в Русия от чуждестранни марки като Audi и BMW, високо ценени от чиновниците.

Загубите няма да бъдат особено големи за чуждестранните автомобилостроители, тъй като продажбите на държавни институции представляват само 10 процента от руския пазар, отбелязва Сергей Удалов, директор на статистическата агенция "Автостат".