Германски учени са разработили сензор, който ви предпазва от грешката да налеете бензин в дизелов автомобил.

Учени от университета на Кобург, Германия, са разработили сензор, който предпазва шофьорите от допускането на скъпата грешка да напълнят резервоара на автомобила с погрешно гориво, предаде БТА.
Сензорът се поставя от вътрешната страна на резервоарния накрайник и с помощта на лазер открива дали в резервоара се налива бензин или дизелово гориво.
Целта на сензора е да предупреждава за зареждане с погрешно гориво - невнимание, което може да струва скъпо на водачите на МПС. Автомобилните организации алармират, че се увеличава броят на шофьорите, които по невнимание пълнят резервоарите на возилата си с погрешно возило. Най-често допусканата грешка е сипването на бензин в дизелови автомобили.
Нанесените щети обикновено се поправят чрез промиването на резервоара в сервиз. Някои производители обаче изискват смяна на горивната помпа и маркуч, в случай че собственикът иска да запази гаранцията на автомобила.
Сензорът има и дублираща функция за пестене на гориво, тъй като изпраща данни за горенето към контролните уреди, помагайки за оптимизиране на горивоподаването.
stat
Стани фен във Facebook

КоментариОще новини за Любопитно


Нови автомобили