Oчаква се технологията да намали пътните инциденти и да доведе до по-нисък разход на гориво, съобщава CNET, цитиран от "Фокус".
Националната служба за безопасност на движението по пътищата завършва доклад за изследване, в което са участвали 3000 превозни средства. Документът ще бъде публикуван в следващите седмици и Министерството на транспорта ще настоява за използване на технологията V2V (vehicle-to-vehicle), която осъществява свързаност на автомобилите.
Комуникацията използва разновидност на стандарта 802.44 за безжични мрежи, който служи и за свързаност при лаптопи и мобилни телефони. В случая ще се свързват автомобили, които ще могат да обменят информация за позицията и скоростта си десет пъти на секунда.
Така една кола ще може надеждно да установи, например, когато колата пред нея спира внезапно.
Първоначално технологията ще помага на водачите, но Службата за безопасност на движението по пътищата обмисля свързването й със системата за безопасност на автомобилите. Така спирачките биха могли да се задействат, дори без участието на шофьорите, за да избегнат сблъсък.
Друга версия на технологията, наречена V2I, свързва автомобилите с пътната инфраструктура, каквато са пътните знаци. Това би могло да се използва за значително подобрение на управлението на трафика.