Организацията призна, че е имало манипулиране от години във вота за "предпочитаната кола" на германците. Това предизвика шок в страна, където колата е царица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Германците научиха в неделя изумени, че ADAC, най-големият клуб на автомобилистите в Европа с 19 милиона души членуващи в него, не е толкова уважаван, колкото те са се мислили. Ръководството на асоциацията призна, че директорът за комуникации Михаел Рамстетер е "разкрасявал" цифрите в допитване, чиято цел е да определи най-ценената кола в страната през 2014 година.
Наградата "Жълтият ангел", наричана така заради цветовете на клуба на автомобилистите (жълто и черно), бе присъдена в четвъртък миналата седмица на Volkswagen Golf след гласуване на читателите на сп." Моторвелт" на ADAC, чийто главен редактор е бил Рамстетер. Полемиката се разпали допълнително в понеделник, когато директорът на ADAC Карл Обермайер съобщи, че деветте предишни издания на наградата също са били обект на "машинации", отбеляза АФП.
Volkswagen се дистанцира от анкетата на ADAC