В Германия BMW пуска свръхмодерния си i3, Volkswagen има електрическа версия на изключително популярния си Golf, а Mercedes навлиза със своя електрически B-Class. Експерти от сектора обаче се питат, че дали производителите наистина имат интерес да искат превес на електромобилите, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Възможно ли е тези автомобили да са просто за подобряване на имиджа или са трик за покриване на изискванията на ЕС за отделения в атмосферата въглероден диоксид без да се налага отказ от половината съществуващи модели? Това би значело, че електромобилите са просто средство за постигане на целите.
Щефен Братцел от Техническия университет в Бергиш Гладбах е на мнение, че автопроизводителите ще бъдат предпазливи. Ако се окаже, че има сериозно търсене на електромобили, автомобилостроителите естествено ще реагират като произведат достатъчно. Те са заинтересовани да губят възможно най-малко пари, отбелязва Братцел.
От 2021 г. новите автомобили, регистрирани в Европа, ще трябва да се придържат към ограничението за вредни емисии от 95 грама въглероден диоксид на километър. Схемата позволява на производителите да използват т. нар. суперкредити от автомобилите с ниски равнища вредни емисии, за да компенсират моделите, които не са толкова щадящи околната среда.
Според Петер Фус, партньор в автомобилното подразделение на консултантската компания Ernst & Young, производителите на автомобили са инвестирали огромни суми в технологии и производство на изцяло електрически модели и сега искат възвръщаемост.
Източници от сектора отбелязват, че само BMW е похарчил 3 милиарда евро за развитието на миниавтомобила i3 и спортния i8.
Волфганг Бернхарт от консултантската компания Roland Berger прогнозира, че до 2020 г. около 2% от регистрираните в Европа автомобили ще бъдат електрически, а различните видове хибридни коли ще представляват около 8%.
В Германия общо 6051 изцяло електрически автомобила са регистрирани през 2013 година, което е два пъти повече, отколкото предходната година, но все още представляват 0,2% от общо около 3-те милиона нови автомобила по пътищата.