Возилото се нарича "Аеромобил" и неговият създател Стефан Клайн го замислил още през 90-те години на миналия век, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Клайн освен конструктор е внук и син на пилоти на малки самолети. Самият той също има свидетелство за правоуправление на самолет, което получил, преди да се научи дори да кара автомобил.
Вижте снимки на летящата кола >>
Клайн е проектирал няколко коли за BMW, Volkswagen, Audi и сега преподава в Академията за изящни изкуства и дизайн в словашката столица Братислава.
Новото му летящо возило "Аеромобил" е дълго шест метра, елегантно е, двуместно, издържано в сини и бели тонове, със сгъваеми криле. Може да се прибира в гараж или да се държи на място за паркиране.
Неговият водач може да го зареди в която и да е бензиностанция.
Когато автомобилът пристигне на съответното летище той разперва криле за няколко секунди и се превръща в самолет.
"Аеромобил" беше изпитан за първи път през миналия септември. Тогава Клайн го пилотира лично. По време на полет возилото може да достигне максимална скорост от 200 километра в час. То може да лети 700 километра и да консумира по 15 литра гориво на час.
Клайн и сътрудниците му работят по бъдещо поколение "Аеромобил", който може да започне да се произвежда дори тази пролет.
Според конструктора проектът му може да заинтересува големи страни като Русия, Китай и Австралия, където има обширни райони, лишени от инфраструктури.