Това сочат резултатите от американско проучване, публикувано в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.
Дори за опитните шофьори съществува опасно висок риск от пътен инцидент, докато боравят с телефона по време на управление на автомобила. Това са само част от данните от ново проучване, обхванало 151 правоспособни водачи на МПС в САЩ - 42 начинаещи и 109 опитни.
Целта на допитването е била да се установили какво са правили шофьорите точно преди катастрофа или опасна ситуация на пътя.
Най-спорният елемент от проучването се очаква да бъде друг - откритието, че самите разговори по телефона по време на шофиране не увеличават риска от катастрофа, независимо от опита на водача.
Оказва се, че нещата, които позволяват на водача на МПС да проведе разговор, като например набирането на телефонен номер или посягането за апарата, представляват реалната заплаха. Тези дейности са по-рискови дори от писането на текстови съобщения или проверката на интернет по време на шофиране.
"Поне за новобранците вторичните занимания, отвличащи вниманието им от пътя, крият най-голям риск от катастрофа. Същото важи и за по-опитните шофьори, но изглежда те са по-добри в от начинаещите в разпределянето на вниманието. При тях страничните дейности не са свързани с толкова продължително отклоняване на погледа от пътя, колкото при начинаещите. Данните от проучването ни обаче не трябва да се интерпретират така, че човек да остане с впечатление, че говоренето по телефона по време на шофиране не крие риск. Предишни изследвания са показали, че това занимание понижава вниманието за видими опасности по пътя и влошава качеството на шофирането", казва Брус Симънс-Мортън от Националния институт по детско здравеопазване и човешко развитие.