Продажбите са се увеличили с 1,2 на сто до 938 021 коли в сравнение със същия месец на миналата година. През октомври повишението на този показател бе с 4,7 на сто, а през септември - с 5,4 на сто, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.
През първите 11 месеца на тази година са били регистрирани общо 10,9 милиона нови коли, което е спад с 2,7 на сто спрямо същия период на 2012 година, допълва АСЕА.
Европейските автомобилни производители бяха изправени пред свито потребителско търсене основно заради икономическата криза на Стария континент, а в същото време трябваше да се борят и с конкуренцията на автомобилите, произведени извън Европа, отбелязва ДПА.
През ноември продажбите в Германия - най-големия европейски пазар за коли - отчетоха спад с 2 процента. Свиване на продажбите имаше и във Франция - с 4 на сто и в Италия - с 4,5 на сто.
Търсенето в страни, които са в епицентъра на дълговата криза обаче, се е повишило. Гърция отчита нарастване с 31,2 на сто, в Португалия повишението е с 23,1 на сто, а в Испания - 15,1 на сто, но в Ирландия е отчетен спад от 20,5 на сто, допълва ДПА.