Малко вероятно е колите с изцяло електрическо задвижване да станат много популярни в бъдеще, твърди Щефан Братцел, който оглавява Центъра за автомобилен мениджмънт (CAM) към Техническия университета в Бергиш-Гладбах, предаде ДПА, цитирана от БТА.
Според изчисления на Братцел през 2025 г. изцяло електрическите автомобили ще са едва около 5% от всички продадени коли. Потенциалните купувачи ще продължат да бъдат отблъсквани от високите разходи по закупуване и липсата на инфраструктура за зареждане на този вид коли, прогнозира експертът.
Германското правителство планира до 2020 г. по улиците на Германия да има 1 милион електромобила, макар че шефовете на автомобилни компании, сред които директорът на Daimler Дитер Цече, определиха тази цел като нереалистична.
"Само определена група заможни потребители имат интерес към тези сравнително скъпи електрически автомобили като втора или трета кола. Това са хора, който ще имат собствен гараж с пункт за зареждане. Това ограничава строго обхвата на купувачите", коментира Братцел.
Хибридите, съчетаващи бензинов и дизелов двигател, имат много по-голям шанс да увеличат пазарния си дял от 3% в момента до около 20% през идните години, заключава експертът.
Колите, оборудвани само с двигател с вътрешно горене, сега са 97% от всички превозни средства, продавани в световен мащаб. Експертът очаква до 2025 година тази цифра да спадне до 75%. Само тогава автомобилната индустрия ще бъде принудена да влезе в ерата на новото задвижване.