Планирано е тестовете да започнат през април или май следващата година и да бъдат извършени върху 75-километров участък от холандска магистрала, по която се движат много камиони, предаде Франс прес, цитирана от БТА.
Тя прекосява Холандия и свързва Белгия с Германия.
"Задръстванията могат да бъдат предизвикани от движещи се един зад друг камиони. Това е като верижна реакция - когато застигне движещи се един след друг камиони, автомобилистът натиска спирачките и намалява скоростта си на придвижване, след това след него се нарежда друг автомобилист, който също забавя скоростта си на придвижване, и така се образува редица от возила, като последните от тях просто са принудени да спрат", заяви Паул ван Кьонингсбруген от холандската фирма Technolution, специализирала се в създаване на компютърни програми.
Като посочат навреме на автомобилистите в коя лента на магистрала и с каква скорост трябва да се движат, изследователите се надяват да се избегнат задръстванията по пътищата.
Предвижда се около 1000 автомобилисти да участват в тестовете догодина. Участниците ще могат да свалят от интернет компютърната програма на смартфоните си.
Някои коли ще бъдат оборудвани със сензори и камери, за да може изследователите да съберат повече информация по време на тестовете.