В САЩ най-популярният цвят за автомобилите, произведени през 2013 година, е белият, съобщиха снощи от корпорацията PPG Industries, която е един от най-големите производители на бои и лакове за автомобилната индустрия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Компанията следи не само какви цветове поръчват производителите, но и прави анкети сред потребителите, за да може своевременно да реагира на промените в търсенето.
Според последното й проучване в САЩ 21% от колите, свалени от конвейерите, са били в бял цвят. Следва черният цвят - 19%, сив - 17%, сребристо бял - 15%.
Наред с това набират популярност червеният и синият цвят. Това се отнася предимно за спортните модели. При минивановете най-популярните цветове са златистият и бежовият.
Според представители на PPG благодарение на Apple белият цвят е почнал да се възприема като "високотехнологичен" и престижен. Отчитайки популярността на този цвят, автомобилопроизводителите се стараят да предложат на купувачите възможно най-много оттенъци на бялото.
PPG е установила, че белият цвят е хит не само в САЩ, но и в целия свят - той е избиран от 25% от купувачите. Черният и сивият цвят са избирани от 18% от клиентите.
Експертите отбелязват, че в отделните региони в света има известни различия в най-предпочитания цвят. Например в Южна Америка най-харесван е сребристият цвят, на който се падат около една трета от продадените автомобили. Трябва да се отбележи, че сребристият цвят е бил най-популярен в продължение на 10 години - до 2011 година, когато е сменен от белия.
В момента автомобилните производители избират цветове за моделите, които ще бъдат произведени през 2016 и 2017 година. Специалистите от PPG са на мнение, че в бъдеще ще бъдат модерни оттенъците на тъмнозелено и пурпурно.