Според новите правила на столичната управа автомобилите в града ще се движат, редувайки се според регистрационния си номер - четен или нечетен. Мярката ще се прилага, когато три последователни дни се регистрира силно замърсяване на въздуха, уточни Синхуа, цитирана от Франс Прес и БТА.
Същевременно Международният център за изследване на рака, специализирана агенция на Световната здравна организация, обяви, че е класифицирал замърсяването на въздуха на открито като канцерогенен за човека.
Според вече наложена забрана пекинските автомобилисти нямат право да се движат с колите си един ден в седмицата. Новата система за ротация в зависимост от номера на колата има и обратен ефект: хората, които могат да си го позволят, си купуват втори автомобил.
В Пекин се движат близо 5,5 милиона автомобила. Властите обещаха до края на 2017 г. да наложат горен праг от 6 милиона. За да ограничат разрастването на автомобилния пазар в столицата с 20-милионно население и безброй задръствания, властите раздават регистрационните номера с жребий при ограничена квота.
Експертите обаче твърдят, че всички ограничения имат съвсем слаб ефект върху продажбите на коли в Китай, който остава най-големият автомобилен пазар в света.