Държавният глава заяви това при откриването на Международната автомобилна конференция 2013 г., която се провежда в София под неговия патронаж.

"Над 15 000 души работят в сектора. До 5 г. този брой ще се удвои до 30 000 души. Страната ни бързо се разраства като доставчик на автомобилни компоненти за гигантите в сектора", каза още Плевнелиев.

По думите на президента автомобилната индустрия развива човешкия капитал и помага да се впрегне големият потенциал на научния сектор, на техническите университети.

България през 80-те години беше една от най-индустриално развитите държави, имаме развита индустриална култура”, каза Плевнелиев. 

Той заяви още, че е необходимо държавата да подготви кадри за автомобилното производство, а правителството и парламента да побързат със Закона за професионалното образование.

Държавният глава съобщи, че се подготвя амбициозен мащабен проект – Автопарк "България", който ще се намира в индустриалната зона във Видин, към който вече имало сериозен инвестиционен интерес. 

Миналата пролет той направи пробна обиколка с електромобила Chevrolet Volt пред сградата на "Дондуков 2", като повози тогавашния американски посланик Джеймс Уорлик. Тогава Плевнелиев заяви:

"Аз съм добър шофьор. Обичам да карам коли. Имам стаж буквално на тираджиите, имам милион километри зад гърба си”.

Борисов и автомобилите

През януари, при посещение във ВМЗ-Сопот, Бойко Борисов, който още беше премиер, обяви, че голяма външна компания иска да строи завод за автомобили в България.

"В Сопот има огромни мощности, квалифицирани кадри и ако ГЕРБ бие на изборите, такъв завод би бил възможен в региона", заяви тогава лидерът на партията.

През лятото на 2012 г., когато откри фабриката на "АЛС България" в елинпелинското с. Мусачево за производство кожени автомобилни седалки, Борисов пък каза: 

"Голяма част от автомобилните стъкла в Европа се произвеждат в България, носачите се произвеждат в Русе. В един момент ще остане само моторите да правят, всичко останало се произвежда тук".

В началото на годината кметът на Русе Пламен Стоилов съобщи, че германската компания "Витте Аутомотив" - за сглобяване на части за автомобили, ще строи голям завод в града.