Педалът на газта може да бъде командван от каска, снабдена с 14 сензора, които изследват мозъчната активност у водача на МПС и следователно могат да установят нивото на концентрацията му, заяви изследователят Джефри Маккелар от австралийската компания за електроника Emotiv Systems, цитиран от Франс прес и БТА.
По време на тестове било поискано от шофьори да говорят по мобилните си телефони, да сменят станция на автомобилното радио, да пият вода или да разгледат карта, за да се изследва мозъчната им дейност. Те трябвало също да карат с 15 км/ч, за да се проучи мозъчната им дейност, когато не са заети с други задачи.
Прототипът, поръчан от Кралския автомобилен клуб на щата Западна Австралия, ползва софтуер, който позволява движението на колата да бъде ускорено, когато шофьорът е бдителен, или да се забави, когато той е разсеян, допълниха от технологичната фирма FINCH.
Сред събраните от софтуера данни са тези за честотата на премигване с очи, продължителността на погледа върху една точка, наклоняването на врата и степента на мозъчна активност, когато задачите са описани предварително.
Прототипът не е създаден с търговска цел, а за да даде тласък на изследванията в областта на сигурността по пътищата.