Роботизираните автомобили, които самостоятелно се придвижват в градски и междуградски условия, могат да се появят скоро, проблемът е, че за тях трудно ще се намерят купувачи. Това са изводите в мащабен материал на агенция "Ройтерс", който помества "Дневник". Проблемът не е толкова в цената на колите, а в това, че хората трудно биха доверили живота и здравето си на машина. Само 20 на сто са склонни да си купят такъв дори ако той е само с 3000 долара по-скъп от обикновените коли.
Вижте снимки
Сред пионерите е моделът "Кадилак Циклон" (Cadillac Cyclone). Той може да следва сам каращия пред него автомобил, като автоматично увеличава и намалява скоростта. Днешните автомобили са доста близо до пълната автономност, отбелязва Ройтерс.
Първите придвижващи се сами автомобили ще се появят на пазара около 2025 г., Още отсега щатите Невада и Флорида вече приеха промени в законодателството, които позволяват по пътищата им да се движат подобни автомобили.
Колко ще струва подобен автомобил никак не е маловажно. При разработения от "Гугъл" проект например избраните за експеримента хибриди "Тойота Приус" и "Лексус" RX450h са надградени с оборудване за 70 000 долара. При масовото производство на компонентите обаче цената ще падне. "Гугъл" започва проекта си още през 2010 години, като до момента специално оборудваните коли са навъртели над 300 000 мили в различни пътни условия. Те предизвикаха и лека катастрофира, което даде хляб на критиците.
Свои проекти на автономно придвижващи се автомобили имат БМВ, "Хонда", "Хюндай", "Мерцедес", "Нисан" и "Волво".