По това време майор Путин е командирован като териториален разведчик в Германската Демократична Република. Като служител на КГБ, Путин става приятел с Чемезов, а официалните длъжности на двамата са съвсем различни, предава факти.бг.

Прикритието на Путин е било като директор на дрезденския дом на дружбата, а Чемезов оглавява дрезденското обединение "Лъч". И двамата обаче са военни, като по време на командировката си в ГДР, Путин е повишен от майор на подполковник.

По време на престоя си в Източна Германия Путин управлява служебна Lada. По-конкретно става дума за познатата ни като "шестица" Lada, която по онова време е най-луксозния продукт на руснаците.

Вижте няколко реставрирани Лади "шестици" >> >> >>



В онези години в ГДР се карат основно Trabant и Wartburg и Lada-та на Путин откровено се откроява на общия фон. До появата на "седмицата", ВАЗ-2106 се счита за Mercedes-а на соц. возилата.

Интересно е обаче, че по времето, когато Путин управлява ВАЗ-2106 в ГДР на конвейерите вече се произвежда новия флагман ВАЗ-2107. Производството на "седмицата" започва през 1982-а.