Новият състезателен McLaren е най-екстремния за цялата история на марката и поради тази причина моделното му име е подбрано съвсем внимателно. Автомобилът се казва Senna и както се досещате, е посветен на великия състезател от Формула 1 Аертон Сена.

Вижте как изглежда колата >> >> >>


В основата на McLaren Senna 2018 лежи новия карбонов монокок, който видяхме за първи път на суперкара 720S. Благодарение на него Senna тежи само 1 198 килограма. Сходството с McLaren 720S е видно от дизайна на предната част. Иначе Senna е доста различен, предава факти.бг.

Най-открояващият се дизайнерски елемент не е огромното антикрило отзад, а допълнителните прозорци, които са интегрирани във вратите и са на нивото на краката на водача и пасажера. Оформлението на салона също е много необичайно.

Достатъчно е да споменем, че бутонът за привеждане в действие на двигателя е разположен на тавана. Виртуалният приборен панел може да се модифицира, в зависимост от това дали колата е в състезателен режим или не.

Естествено, в салона преобладават кожа и карбон, а спортните кошообразни кресла се изготвят индивидуално за всеки клиент. Автомобилът не е нито електрически, нито хибриден. Той разполага с четирилитров бензинов мотор.

Агрегатът е V-образен осемцилиндров и благодарение на двата високопроизводителни турбокомпресора развива мощност от 800 к.с. Максималният въртящ момент е 800 Нм. MaClaren Senna има адаптивни амортисьори и карбонови спирачки.

Публичната премиера на McLaren Senna ще се състои през март следващата година в Женева. След това новият McLaren ще може да се купи на цена от $1 млн. Впоследствие на тази база ще бъде направен и наследникът на легендарния McLaren F1.