Един от митовете за алкантарата гласи, че тя се прави от животното алкантара, което е своеобразен хибрид между лама и щраус. В това твърдение всъщност няма и капка истина. Алкантарата е изцяло синтетичен продукт, изобретен през 1970 година от един японски учен на име Миеши Окамото, съобщава факти.бг.

По онова време той работи за компанията Toray Industries. Впоследствие производството е пренесено в Милано, където италианците му дават името алкантара. Самият плат представлява тъкан от микровлакна, 80% от които са полиестерни, а останалите 20% от материала е полиуретан.

На допир алкантарата се усеща като естествен велур, но е значително по-издръжлива, както на деформации, така и на петна и мръсотия. Цветът и се изменя значително по-бавно от този на естествената кожа и може да се пере в автоматична пералня. Тъканта алкантара е абсолютно еднаква и от двете страни.

Самото име, както вече споменахме, е италианско. Звучи привлекателно, особено що се отнася до луксозни автомобили. След като Окамото мести производството на апенините и продуктът получава щампа "Made in Italy", японецът е удостоен с наградата Леонардо.

Виждате ли колко е просто - нещо японско се продава под италиански бранд и работата потръгва. Днес алкантарата се води за най-луксозната тапицерия в автомобилите и дори е предпочитана пред най-скъпите естествени кожи.