Днес се очаква правителството на Острова да оповести конкретния си план, съобщиха водещите британски медии.

Към забраната са включени и хибридите, разполагащи с един електрически и един бензинов или дизелов двигател. По английските улици трябва да се движат само коли на ток, сподели вестник „Таймс“, цитиран от факти.бг.

Преди три седмици Франция също обяви намерението си да забрани дизеловите и бензиновите мотори от 2040 г. Норвегия, на свой ред, взе решението от 2025 г. всички нови коли да не отделят вредни емисии. Според експерти след предприетите мерки и ограничения от страна на държавните администрации търсенето на автомобили с двигатели с вътрешно горене значително ще намалее.

Въпреки това, с оглед на високите цени и малката дистанция, която могат да изминат с едно зареждане, електромобилите представляват минимална част от продажбите на нови превозни средства. От Daimler и Volkswagen заявиха, че се стремят до 2025 г. всеки четвърти автомобил да е с електрически двигател.

BMW от своя страна обявиха, че ще произвеждат електрическо Mini във Великобритания, въпреки Брекзит. Според британския министър на икономиката Грег Кларк това е доказателство за доверието към екологичните принципи на Острова. Той смята, че това е началото на утвърждаването на Великобритания като производител на модерни автомобили.

Първи от двигателите с вътрешно горене се разграничи шведският автопроизводител Volvo, собственост на китайския Geely. От 2019 г. всяко ново Volvo ще бъде или с хибридно или електрическо задвижване.