Изследването разкрива моделите, които най-често се препродават през първата година на експлоатация. Интересното е, че половината от изброените автомобили са от т.нар. премиум клас, предава Факти.

Експертите от iSeeCars анализират над 24 млн. причини за продажбата на автомобили, произведени през периода 2015 - 2017 година. С помощта на т.нар. VIN номер са определени автомобилите, които за период от четири месеца до една година след производството си са били обявени за продан на пазара за употребявани коли.

Освен всичко това от списъка са изключени автомобилите с голям пробег, както и тези, които се произвеждат в тираж от под 50 000 бройки. Така съставена, класацията се оглавява от BMW 3-та Серия, като в списъка попадат още три модела на баварската марка и два от прекия конкурент Mercedes-Benz.

Ето как изглежда челната десетка:

1. BMW 3-та Серия
2. BMW 5-та Серия
3. Mercedes C-Klasse
4. Nissan Note
5. Dodge Dart
6. BMW X3
7. BMW 4-та Серия
8. Mercedes E-Klasse
9. Chrysler 200
10. Subaru WRX


Едно уточнение, което правят съставителите на този списък, показва, че една част от премиум автомобилите се купуват от дилърите като коли, които се отдават на клиентите като заместител на личните им автомобили, когато те са оставени за ремонт. След това тези автомобили се продават като употребявани.

Много често премиум автомобили като BMW 3-та Серия например, се препродават от разочаровани клиенти заради по-ниското си ниво на оборудване. Що се отнася до цената, на която се препродават тези автомобили, то най-много губят собствениците на японските наточени коли Subaru WRX.