Външно лимузината на Доналд Тръмп може да бъде различена от автомобила на предшественика му Барак Обама само по формата на предното стъкло, но под ламарините има доста повече новости.

Подобно на предишните президентски возила, новият Звяр (The Beast) има рамна конструкция, тъй като самоносеща каросерия просто не би издържала теглото на бронята на седемметровия Cadillac.

Вижте как изглежда лимузината >> >> >>


По неофициална информация донор на шасито е Chevrolet Silverado, а крайното тегло на автомобила е достигнало 8 тона, предава Факти.

За задвижването на тази планина от метал и композитни сплави се грижи 6.2-литров двигател от Corvette. Мощността му не се съобщава, но предвид наличието на система за впръскване на азотен окис дефицит на конски сили надали се усеща.

За бронята се знае, че съчетава 10-милиметрови стоманени плочи с кевлар. Комбинацията може да спре куршум дори от едрокалибрена снайперска винтовка. Гумите, естествено, позволяват движение с прилична скорост дори след спукване.

Салонът на президентския Cadillac е напълно херметичен и защитава надеждно от химическо и бактериологично оръжие. На трите реда седалки могат да се возят седем човека. Креслото на най-важния от тях има електрически регулировки и може да се разгъне така, че да му осигурява допълнителна защита.

На борда има още задължителните кислородни бутилки и апарат за преливане на кръв, която се зарежда предварително. Предвидени са няколко ниши за съхранение на оръжие, но най-"джеймсбондовски" изглежда функцията за изпускане на нервнопаралитичен газ през дюзи в задната броня.

Белият дом е получил общо 12 лимузини от новия модел. Проектирането и изработката им са стрували $15 млн. или по $1.25 млн. на автомобил.