Решението е било взето по време на срещата на върха на C40 – международната организация, която се състои от кметовете на 40 от най-големите градове в света и се бори да се справи с климатичните промени и замърсяването на въздуха, съобщава в.„Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

Ан Хидалго, кметът на Париж и председател на C40, заяви, че действието доказва нежеланието на градовете да продължат да „толерират замърсяването на въздуха и здравословните проблеми, които то причинява“.

Дизеловите МПС-та в момента са най-често срещаните превозни средства в Европа. Причината се крие в способността на дизеловия двигател да изгаря по-бързо гориво. И въпреки че дизелови двигатели се смятат за по-икономични, горенето му произвежда по-големи количества сажди и азотни оксиди в сравнение с бензина. Последните изследвания показват, че именно тези частици допринасят за смъртта на над три милиона души по света всяка година.

Затова четирите града – Париж, Мадрид, Атина и Мексико решиха да наложат вето на дизеловите автомобили и автобуси. Все още обаче, не е ясно как точно инициативата ще бъде прокарана и кога решението ще влезе в сила.

Едно е ясно – реформата ще подобри не само качеството на въздуха, но и ще спомогне за подобряването на климата. Според кмета на Атина, Джорджиос Каминис, това е малка крачка към въвеждането на забрана върху дизеловите двигатели във всички градове по света.