Макетът на първия нискобюджетен електромобил, измислен и произведен в Румъния, бе представен снощи в град Клуж-Напока, съобщава агенция Медиафакс, цитирана от БТА.

Автомобилът е наречен Go4two и ще струва само 5000 евро.

Представянето на макета се състоя снощи в рамките на фестивала за дигитални изкуства Клужотроник, организиран от Френския институт и Германския културен център.

Щефан Бребан от Техническия университет в Клуж-Напока, член на екипа, който е разработил проекта, заяви, че автомобилът ще бъде с три колела, ще се задвижва от електрически мотор, а зареждането ще бъде с литиево-йонни батерии.

По думите му колата ще има две версии, като първата ще развива максимална скорост от 45 км/ч и ще бъде използвана само в града, а втората ще вдига до 80 км/ч.

Зареждането на батерията ще отнема между 15 минути и три часа.

"Макар да е евтина кола, сме мислили и за мерките за сигурност. Надяваме се, че първият прототип на автомобила ще бъде готов до края на годината", споделя Бребан.

Анри Йонкхере - белгийският директор на IT компанията в Клуж-Напока, която е инициатор на проекта, заяви, че всичко по колата е произведено в Румъния - от дизайна, през каросерията, до батериите и мотора.

"Това е двуместен автомобил, който ще може да бъде паркиран и перпендикулярно, ще може да изминава 100 км с едно зареждане, а с допълнителна батерия - и 200 км", каза Йонкхере.

Той допълни, че през пролетта на следващата година ще започне серийното производство в Питещ във фабриката на Dacia, която има необходимата технология за производство.