Според немците електромобилът I.D. ще има историческото значение на оригиналния Beetle и Golf. Volkswagen I.D. все още е концепция, но това ще се промени след 4 години, когато ще дебютира производствената версия на колата.

Електромобилът е базиран на новата модулна платформа Modular Electric Drive, която ще се използва от всички бъдещи електромобили на VW.

Вижте снимки >> >> >>


Що се отнася до дизайна, той ще е доста изчистен и модернистичен. Впечатления в екстериора правят предните LED светлини, които са оформени като очи. Заради електромоторът предната част на автомобила е доста малка, което допринася за увеличаването на простора в интериора. Интересно е и решението за отварянето на задните врати, като не е сигурно дали то ще бъде запазено и при производствения вариант.

Свръх минималистичното
оформление на интериора, ни кара да си мислим, че производствената версия ще бъде снабдена с напълно функциониращ автопилот. Свидетелство за това е фактът, че воланът ще може да се прибира в таблото, снабдявайки водача с допълнително свободно място.

Задвижването на VW I.D. ще се извършва от електромотор с мощност от 168 к.с. Ускорението от 0 до 100 км/ч ще става за 8 секунди, а максималната скорост ще е 160 км/ч.

На пода ще е разположена плоска батерия, заради която центърът на тежеста ще е ниско, а колата ще е по-стабилна в завоите. Клиентите ще имат няколко опции, като батерията с най-голям капацитет ще гарантира максимален пробег от 600 км. Ще има версия и с максимален пробег от 400 км.

Предполага се, че Volkswagen ще предложи технология за бързо и безжично зареждане на батериите, като "напълването" им на 80% би отнело около 30 минути.