Американците харчат годишно около 2 милиарда долара, за да пълнят резервоарите на колите си с премиум бензин с по-високо октаново число.

От Асоциацията на Американските Автомобилисти обаче са направили проучване, което разкрива влиянието на премиум горивата върху автомобила.

Тествани са били няколко модела - пикап Toyota Tundra с V8 агрегат, Dodge Charger с V6 мотор и Mazda 3 с 4-цилиндров редови двигател.

Изследването е търсело промяна в мощността, икономичността и нивата на вредни емисии на въпросните двигатели, сравнявайки стандартните 95 октанови горива, с техните по-скъпи 98 октанови алтернативи.

Оказва се, че няма никаква съществена разлика в характеристиките на автомобила при шофирането му с по-скъп високооктанов бензин.

Нещо повече - по-скъпото премиум гориво е отнело около 5 к.с. от мощността на V8 двигателят на Toyota Tundra.

Изводът на Асоциацията на Американските Автомобилисти е, че от значение за показателите на автомобила е не октановото число, а качеството на зарежданото гориво.

Някои бензиностанции продават бензин с по-ниско качество, който прави колата по-лакома за гориво и отнема от мощността на двигателя.