Може да разберете дали километражът на вашата кола е превъртан по много фактори, а благодарение на съвременните технологии, голяма част от необходимата за това информация се записва в управляващите модули на системите на колата.

Например, ако компютърът на автомобила ви е записал грешка в някоя от системите на 300 000 км, а на километража виждате "навъртяни" 150 000 км, то това със сигурност не е грешка в електрониката - километражът е превъртян.

Повечето от най-новите модели пазят цялата история на употреба на автомобила, а тази информация лесно може да бъде прочетена в някои сервизи, посредством специален софтуер.

Все по-често хората проверяват реалните километри”, обясни автомобилният състезател Румен Дунев пред Нова телевизия.

Независимо от възрастта на автомобила – 5, 10 или 20 години – по-голямата си част колите са между 120 000 и 160 000 километра. При колите със съвременна електроника това може лесно да се установи”, споделя състезателят.

Българинът купува предимно коли втора ръка, затова и търговците нерядко намаляват километрите, за да вдигнат цената на автомобила. Често се случва, докато стигне до България, километражът да бъде превъртян наполовина. Стига се дори до двойно пренавиване – веднъж в страната, от която е внесена колата, и веднъж от търговците - на място.

Съюзът на българските автомобилисти дори организира подписка за криминализацията на манипулациите върху километража.

СБА: Манипулирането на километража е измама и престъпление > >


При по-стар модел е по-трудно да се разбере истинският пробег на автомобила. В този случай трябва да се гледа цялостното състояние на салона и да се търсят неизправности в двигателя, ходова част или скоростната кутия. Нещата обаче са относителни, защото кола на реални 100 000 км може да е по-износена, от добре поддържан автомобил на над 300 000 км.

Все пак, имайте едно на ум - едва ли кола на 10 години ще е на 100 000 км - това означава, че автомобилът е изминавал средно едва 27 км на ден.