Първият в Русия прототип на микробус без водач беше представи на форум за стратегическите инициативи в Москва, съобщава сайтът www.autonews.ru, цитиран от в. "Дневник".

Транспортното средство е за шестима човека и се задвижва от електродвигатели.

Бусът е снабден с три вида сензори, система за навигация и ориентиране в обстановката. Софтуерът дава възможност за самообучение, както и реакция в реално време в пътната обстановка.

От "Волгабус" представиха на форума и платформата за безпилотни превозни средства "Матрьошка", върху която се планира разработката на автономни пътнически, товарни и комунални превозни средства.


Вижте автономният руски микробус в действие >> >> >>



Любопитното е, че от компанията за момента залагат на собствено финансиране, а не на държавна помощ.

"Волгабус" е производител на автобуси с 20 годишна история, със седалище във Волгоград. Компанията прави по 500 рейса на година. За "Волгабус" работят над 500 души, а оборотът на компанията през 2014 година е 47.6 милиона евро.

Руското правителство поема до 97% от разходите за безпилотни коли

Аutonews.ru припомня, че премиерът на Русия Димитър Медведев вече е подписал документи, които предвиждат правителството на страната да субсидира до 97% от разходите на държавни и частни компании за разработка на автономни превозни средства.

Предвижда се отпускане на до 1 млрд. рубли или почти 14 млн. евро месечно за проект, но при спазване на всички заложени от държавата изисквания.

Най-сериозното от тях е създаване на научно-технически център в страната и бизнес план за вкарване в производство на автономните превозни средства до пет години от получаването на първата субсидия.

Това е втори опит на правителството да стимулира подобни разработки, като първият беше в края на 2014 година. Тогава министерството на промишлеността и търговията постави задача за разработка на автономен лек автомобил, но не се явиха кандидати.