Ищците твърдят, че компаниите са прикрили рискове от отравяне с въглероден моноксид в над 5 милиона коли с безключово запалване, предадоха ДПА и Ройтерс, цитирани от БТА.

Делото, заведено чрез колективен иск на 29 американци, е срещу Toyota, Ford, General Motors, Hyundai, Honda, Kia, Volkswagen, Mercedes-Benz, Fiat Chrysler и BMW, включително Mini.

Според ищците автомобилостроителите са знаели за опасността, но не са направили промени в "дефектната" безключова запалителна система, работеща с чип. Причинена е смъртта на най-малко 13 души.

В иска, подаден в районния съд в Лос Анджелис, е отбелязано, че автомобилите с такива системи са несигурни, тъй като е необходимо шофьорите не само да извадят чипа, но и да натиснат бутон, за да изключат двигателя и няма гаранции за угасването му, ако водачите забравят или се объркат.

"Шофьорите паркират (колите си) в гаража и махат чиповете, но по-късно откриват, че всъщност двигателите така и не са спирали да работят. В резултат смъртоносен въглероден моноксид - често наричан "тихият убиец", защото е газ без мирис и цвят - може да запълни затворени пространства и да се разпростре до прилежащите къщи", пише в жалбата.