Предложението за поправка в Закона за движението по пътищата е внесена на 27 юли от Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата (ДОККПБДП).

В комисията участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати.

Предвижда се също така спиране от движение на возилото за месец при шофиране със скорост с повече от 60 км/ч над допустимата и задържането на автомобила на наказателен паркинг и то срещу заплащане.

Мотивите на комисията за предложеното сурово наказание са, че скоростта на движение е една от основните причини за допускане на тежки пътнотранспортни произшествия, а с нарастването ѝ намаляват възможностите за адекватна реакция.

Освен това скоростта е единствения показател, от който зависи степента на увреждане на човешкото тяло.

От комисията предлагат също така шофьорската книжка да се поставя на видно място в колата - като доказателство, че водачът разполага с такава. Мястото ще бъде такова, че камерите на КАТ ще могат заснемат наличието или липсата на свидетелството за управление, като в последния случай ще следва и глоба.

Направени са предложения и за пътниците без колан - за всеки пътник без колан водачът ще се бърка по 50 лв., а ако няма "Гражданска отговорност” - по 100 лв.

Комисията иска подпийналите шофьори с алкохол в кръвта между 0,5 и 1,2 промила да плащат и допълнителна глоба в размер от 300 лв. за всеки пътник в колата.

Направените предложения са видни на страницата на ДОККПБДП.

Засега обаче не е ясно дали предложените промени в закона ще бъдат приети.