Луноходът с логото на автомобилната компания трябва да кацне на земния спътник през 2017 г. Той е изграден предимно от алуминий и разполага с литиево-йонна батерия и слънчев панел. Задвижването на космическото Audi се осигурява от 4 електромотора, а максималната скорост на лунохода ще е едва 3.6 км/ч.

Вижте снимки >>

Audi са разработили лунохода съвместно с група учени, като проектът е наречен "Part-Time Scientists".

Апаратът ще разполага с две стереоскопични камери и възможност да изследва повърхността на нашия естествен спътник. Луноходът ще кацне на мястото посетено през далечната 1972 година от последната пилотирана лунна мисия - Apollo 17.

Тестването на "извънземната quattro система" вече е започнало на локации като австрийските Алпи и Тенерифе.

Луноходът е наречен Asimov Jr., а основната му цел е да спечели конкурса Google Lunar XPRIZE, като победителят в надпреварата ще спечели награден фонд от 30 милиона долара.

Google Lunar XPRIZE се организира от X Prize Foundation и спонсорира от Google. Целта на конкурса е изпращането на самоходен апарат на Луната, който след това да изпрати на Земята видео с висока резолюция.

В надпреварата участват 18 отбора, като първият от тях ще направи своя опит още през 2016 г. Участват екипи от САЩ, Малайзия, Бразилия, Унгария, Италия, Израел, Индия, Япония, Испания, Чили и Канада.

Google Lunar XPRIZE приключва през декември 2017 година.