Всяка година ценители на превозните средства с четири или две колела се срещат на езерото Комо в Италия, за са отдадат почит на красотата на отминалите времена и да отправят поглед към дизайна за бъдещето.

Concorso d'Eleganza Villa d’Este води началото си от 1929 година и от тогава до сега събитието винаги е притежавало неповторим стил.

Какво обаче видяхме на тазгодишното издание на конкурса?


Вижте снимки >>

Тъй като Concorso d'Eleganza се осъществява с подкрепата на BMW Group Classic, ще започнем именно с баварската марка.

BMW представи по нещо за всеки вкус - стилния и турър мотоциклет Motorrad Concept 101 и уникалния спортен автомобил BMW 3.0 CSL Hommage. За наше съжаление обаче и двете машини са концептуални.

И като заговорихме е редно да споменем, че победителят на тазгодишното издание на конкурса в категория концепция е Bentley EXP 10 Speed 6. Спортното купе на Bentley успя да спечели сърцата на журито със стилната си външност и елегантни линии.

В категорията на ретро автомобилите големият победител на тази година бе Ferrari 166 MM - печелейки две от общо 4-те награди за автомобилни класики.

Ferrari 166 MM се задвижва от 2.0-литров V-12 със 140 к.с. С тази мощност колата е била една от най-бързите в края на 40-те и началото на 50-те години на миналия век.

В категорията за ретро автомобили награди взеха Alfa Romeo 8C 2300 и Pegaso Cupula.

Освен тях на брега на езерото Комо в Италия видяхме още Ferrari Dino 206 S, Lancia Astura 3a, прототип на MCLaren M1-A от 1964г., Lamborghini Miura, Lamborghini Asterion, BMW M1, BMW 3.0 CSL, Maserati A6, Maserati 450S, ретро-футуристичното Zagato Maserati Mostro, както и много други уникални автомобили.