Четири отбора от България представиха страната ни на тазгодишния екомаратон на Shell в Ротердам, Холандия.

Вижте снимки на отборите ни от пистата в Ротердам >>

Отборът на Техническия университет – София зае почетното второ място сред 8 отбора, които се състезаваха в категорията автомобили „Градски тип“ с водородна горивна клетка.

Отборът измина забележителните 215 км/м3, като остави пред себе си единствено студентите от Политехническия университет в Нант, Франция, с резултат 373 км/м3.

Така за трети път в своето дългогодишно успешно участие в Shell Eco-marathon ТУ-София утвърди мястото си сред най-добрите отбори на състезанието.

"За да стопим разликата между нас и първия в категорията, ще работим още по-всеотдайно, ще бъдем още по-креативни и иновативни. Нашите намерения са през 2016 г. да участваме в състезанието с автомобил с обновена концепция, за да постигнем още по-висок резултат“, заяви Симеон Михов, пилот на отбора на ТУ-София.

Екипът на ТУ-София е уверен за бъдещото развитие на проекта.


Другите Отбори

Автомобилът на Техническия университет – Варна зае 6-о място от 8 в категорията “Градски тип“ автомобили на бензин с постижение от 105 км с литър гориво.

Студентите от ТУ-Варна бяха разработили автомобила си на компресиран природен газ (метан), но в Ротердам стана ясно, че няма друга кола от „Градски тип“ с това гориво и отборът бе принуден да премине на бензин – задача, с която отборът се справи блестящо.

Останалите български отбори също реализираха по-високи резултати в сравнение с предишните години на участие.

Двата екипа от България в категорията „Прототипи“ с електрическа батерия - на Русенския университет „Ангел Кънчев“ и на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н.Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, заеха съответно 28-о и 31-о място в категорията, в която се класираха успешно общо 33 автомобила.

Отборът от Русе измина 213 км за киловатчас – 21% повече в сравнение с 2014 г., а отборът от Чепеларе – 132 км за киловатчас или с 30% над постижението от миналата година.

Вижте представянето на българските отбори у нас >>