FCA са се провалили в опитите си да осъществят сливане с американския автогигант General Motors, твърди "New York Times".

Серджо Маркионе имаше желание FCA да се слее с General Motors или с Ford, като това би създало нов индустриален гигант и би довело до спестявания за милиарди долари.

Шефката на GM, Мери Бара е била крайно незаинтересована от предложението на Маркионе и дори е отказала провеждането на предварителни срещи по повод сливането на двете компании.

Въпреки отказа на General Motors Маркионе не се е отказал от реализирането на своята "мегасделка".

Шефът на FCA е заявявал преди, че при отказ от GM и от другите традиционни автоконцерни, той ще се обърне към технологичните компании от Силициевата долина за потенциално партньорство, като на преден план са Apple и Google.

Apple и Google вече имат планове свързани с автоиндустрията.

Блумбърг твърди, че Apple ще пусне електромобили от 2020 г.

Google от своя страна смята, че безпилотните коли са бъдещето и вече работи по създаването на автономно превозно средство - Google Car.

Ако технологичните гиганти излязат сериозно на автомобилния пазар със свои проекти, то те ще имат нужда от доставчик или подизпълнител в изграждането на техни коли.

Серджо Маркионе иска да остане в историята, като осъществи мечтаната от него мегасделка преди пенсионирането си през 2019 година.