Само преди месец Audi произведе първата си партида е-дизел - революционно гориво получено от въздух, вода и електричество.

E-бензинът е получен по процес силно наподобяващ този на производството на e-дизел.

Audi се надява в скоро време да модифицира процеса на създаването на е-бензин, така че да са необходими само вода, водород и въглероден диоксид. За да може процесът по синтезирането на горивото да бъде осъществен, е необходимо и електричество, което обаче Audi получават от слънчеви панели.

Синтетичният бензин на Audi впечетлява и с друго - той има октаново число равно на 100.

Горивото е изключително ефективно, а поради фактът, че в него не се съдържат сяра и бензен, горенето му е и изключително чисто.

"Global Bioenergies демонстрираха жизнеспособността на производството на екологичен бензин от Audi. Това е голяма стъпка напред в нашата стратегия по създаването на е-горива", заяви шефът по развитието на екологични проекти в Audi AG, Райнер Манголд.

Global Bioenergies е френска компания, която е специализирана в създаването на екологично чисти горива, като предишният им проект бе създаването на синтетичен бензин от захар, а за целта учените са използвали генно-модифициран вариант на бактерията E. Coli (Ешерихия коли), която е основният виновник за трансформацията на захарта в бензин.

Audi са избрали Global Bioenergies за свой партньор в стратегията си по създаването на синтетични и екологично чисти горива.