В Европа румънската столица Букурещ е начело на класацията за 2014 година с 41 на сто по-дълго време за пътуване при тапи в трафика, в сравнение с нормалното движение в града. Този процент обаче скача до 89 на сто в пиковите часове сутрин, предава Франс прес, цитирана от БТА.

На второ място е столицата на Полша - Варшава с 40 на сто по-дълго време за пътуване при задръстване, а трети е Рим с 38 на сто.

След италианската столица най-задръстените градове са Лондон - с 37 на сто и Марсилия - с 36 на сто.

Индексът за годишния пътен трафик се основава на данни от ползватели на GPS системи TomTom, които имат над 75 милиона продадени устройства в света.

В края на миналата година Петър Ганев от Института за пазарна икономика изчисли, че задръстванията в София нанасят всеки ден щети за 1 милион лева от пропуснати ползи.

Автомобилите със софийски номера са над 800 000, но по неофициални данни обаче по улиците на столицата има поне още около 300 000 приходящи коли. В пиковите часове това води до изнервящи задръствания.

Индексът на TomTom обхваща 218 градове в 36 страни, като за пръв път има информация за Китай, Румъния, Саудитска Арабия и Сингапур.

Най-задръстеният град в света е Истанбул - с 58 процента, като в пиковите часове вечер на водачите е необходимо със 109% по-дълго време за пътуване.

Мексико сити е на второ място в света по натоварен трафик - с 55 на сто, а Рио де Жанейро е трети с 51 на сто.

Трафикът в Москва също е доста тежък - с 50 на сто по-дълго време за пътуване.

В Съединените щати най-задръстеният град е 4-милионният Лос Анджелис - с 39 на сто, следван от Сан Франциско - с 34 на сто, Хонолулу - с 32 на сто и Ню Йорк и Сиатъл - с 31 на сто.

Жителите на Лос Анджелис прекарват средно 92 часа годишно в задръствания.

Припомняме, че миналата година холандската компания TomTom също бе публикувала класация на градовете в света с най-натоварен трафик.