Президентът на руските железници, Владимир Якунин е предложил проект за създаването на дълга 19 955 километра супермагистрала, която ще започва в Лондон, ще минава през Беринговия проток и ще завършва в Ню Йорк.

Проектът е наречен - Trans-Eurasian Belt Development (TEPR) и ще използва 9980 километра от съществуващата руска пътна мрежа, свързваща двата края на страната.

Русия и САЩ ще бъдат свързани чрез 88 километрова отсечка, минаваща над или под Беринговия проток.

"Това е междудържавен, интер-цивилизационен проект", твърди Якунин, цитиран от вестник The Siberian Times и CNN.

Президентът на руските железници заявява още, че проектът трябва да се основава на водещи, а не на догонващи технологии и нарича TEPR "алтернатива на сегашният модел, който причинява периодични кризи".

Вестник The Siberian Times твърди, че ако проектът се окаже успешен, ще възникнат нови градове, нови заводи и ще бъдат отворени много нови работни места.

Якунин дори оприличава създаването на супермагистралата с ГОЕЛРО - електрификацията на СССР извършена от Ленин и Сталин между 1920 и 1935 година.

Владимир Фортов, председател на Руската Академия на Науките твърди, че проектът за супермагистрала е доста "амбициозен и скъп", а реализирането му "ще реши много проблеми по развитието на големи и необятни територии".

Председателят на Руската Академия на Науките смята, че супермагистралата ще помогне да бъде премахната изолацията на делчно-източните райони на Русия.

Според CNN построяването на супермагистралата ще струва трилиони долари, но Якунин твърди, че проектът ще създаде икономически ползи, надминаващи разходите.

Засега най-дългата магистрала на планетата е "Магистрала 1" в Австралия, която прави обиколка около крайбрежието на контитента и има дължина от 14 485 километра. На второ място е "Транс-Сибирската Магистрала", започваща в Санкт Петербург и завършваща във Владивосток и с обща дължина от около 11 000 километра.