Германският автопроизводител ще увеличи цената на своите коли с 2 до 6.5 процента, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

През последните няколко месеца концернът вече 3 пъти повишава цените на автомобилите, които продава в Русия.

Продажбите на баварските коли са се свили с 16 процента в Русия, като през изминалата година са били реализирани 69 400 продажби.

BMW произвеждат някои от автомобили си в калининградския завод "Автотор", допълва ТАСС. Мегазаводът е собственост на бившия министър на труда в СССР Владимир Щербаков и е построен през 1996 година, като в него се произвеждат още автомобили на Chevrolet, Hyundai и Kia.

Заради падащия курс на рублата всички автопроизводители бяха принудени да повишат цените си в Русия, като в даден момент обезценяването на рублата беше по-бързо от повишението на цената на автомобилите, което накара много руснаци да подсигурят спестяванията си, като инвестират в покупката на нов автомобил.

На сриващата се рубла не успяха да удържат от Audi и GM, които се принудиха да спрат доставките си на нови автомобили в Русия, а SEAT дори се изтегли от страната.

Да повишат цените на своите коли се принудиха и от Лада, които също отбелязаха сериозно понижение в търсенето си през изминалата година.