Обещанието за 1 милион електромобила бе използвано преди това и за президентските избори в САЩ през 2008 година, но изглежда няма да бъде спазено.

Министърът на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз е заявил пред в. "Detroit News", че обещанието ще се сбъдне, но това ще стане след няколко години.

Досега по американските пътища се движат 280 000 автомобила с електрическо захранване.

В желанието си да изпълни обещанието администрацията на Обама принуди част от автопроизводителите да намалят цените на своите електромобили. Намалението обаче не е било достатъчно, защото по този повод министър Мониз заявява, че "цените не са стигнали желаните от нас нива".

От своя страна General Motors вече обявиха желанието си да направят изключително достъпен електрически автомобил - Chevrolet Bolt, който ще бъде пуснат в продажба през 2017 година.

Ако цените на петрола се запазят същите дотогава, електромобилите ще срещнат сериозно затруднение, защото в момента цената в САЩ на един галон бензин е около 2 долара, което означава, че литърът струва около 53 цента, а в някои щати, като Тексас например, тази цена е дори още по-ниска.