Забраната за продажбата на колите на руския АвтоВАЗ е временна, а причината за нея се крие в нормативни изисквания, влезли в сила на 1 ноември 2014 г., съобщава "Известия", като се позовава на официалния дистрибутор на АвтоВАЗ в Германия – компанията Lada Automobile GmbH.

Според наскоро приетите правила всички нови коли, продавани на територията на ЕС, трябва да са екипирани серийно с датчици за налягането в гумите.

Такива датчици обаче липсват във всички нови автомобили на АвтоВАЗ и съответно продажбите на Лада ще бъдат преустановени в ЕС.

Това сериозно ще навреди на плановете на АвтоВАЗ, които искаха да затвърдят своите позиции в Европа, и дори да се върнат на пазара в Швеция, където Лада щеше да бъде най-евтината кола.

За да повишат търсенето си от АвтоВАЗ дори прибегнаха до създаването на забавни реклами с исторически подтекст, но сега европейският пазар на компанията е сериозно застрашен, а за нещастие ладите не отговарят и на още едно изискване - климатичните системи руско производство не съответстват на техническите норми на ЕС.

ВИДЕО >>

От АвтоВАЗ обаче няма да стоят със скръстени ръце и са уверили германския си дистрибутор Lada Automobile GmbH, че работят по разрешаването на проблема с датчиците и търсят доставчик на вносни климатици.

Автомобилите на АвтоВАЗ се радват на неголямо, но стабилно търсене в ЕС. През 2013 г. са продадени 5 561 коли, като основният пазар е Германия, а най-продаваният модел е Taiga 4x4, познат на родните фенове и като Лада Нива.

Вижте снимки на Лада Нива >>