Opel посочи, че ще сведе дейността си в завода в Санкт Петербург до общо 16 дни през тримесечния период август-октомври, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Миналата година Русия бе третият ни по големина пазар след Великобритания и Германия", заяви в съобщение главният изпълнителен директор на Opel Карл-Томас Нойман. "В момента този пазар е подложен на сериозни сътресения", допълни той.

Автомобилните продажби намаляват в Русия тази година, тъй като забавящият се икономически растеж кара хората да отлагат покупките. Западните санкции срещу Русия за ролята ѝ в украинската криза и поевтиняването на рублата създават допълнителни затруднения за автомобилопроизводителите.

Opel уточни, че ще премине на една смяна и ще предложи компенсационни пакети на служителите си по програма за прекратяване на трудовите отношения по взаимно съгласие на около една четвърт от общо 2000 работници в завода. Автомобилният производител посочи, че целта му е да купува 60 процента от всички части от местни производители, за да намали ценовия натиск в Санкт Петербург.

Планираните инвестиции на Opel в съвместната компания на General Motors и руската АвтоВаз няма да бъдат засегнати от промените, отбеляза Нойман.