Новото XC90 е може би най-важният и решаващ модел за шведската марка, като е твърде вероятно той да "носи тежестта" да определи бъдещето ѝ.

Дизайнът на новото XC90 е елегантен и еволюционен спрямо първото поколение на модела, а от Volvo са били изключително щедри, предоставяйки ни богата галерия от снимки на новата си SUV машина.

Вижте снимки >>

На предницата виждаме разположени дневни LED светлини наречени от Volvo - "Thor's Hammer" или "Чукът на Тор". Фаровете за мъгла са изнесени ниско надолу, а предната решетка определено носи характера на шведската марка.

В профил веднага си проличават изчистените линии на кросоувъра, който се вози на масивни 22-цолови лети джанти.

Стоповете следват логичното си развитие спрямо първата генерация, а на покрива е разположен спойлер.

За хората предпочитащи по-грубия външен вид, от Volvo предлагат опцията алуминиевите лайсни да бъдат заменени с висококачествена черна пластмаса.

Интериорът е с доста изчистен и минималистичен дизайн. Повечето от копчетата са заменени с голям сензорен дисплей.

Джипът може да вози 7 човека, климатичната система разделя вътрешността му на 4 зони, а аудио системата разполага с 19 високоговорителя на Bowers & Wilkins.

Всичко това заедно с кожения салон и декоративните елементи от дърво и метал създават неповторимо усещане за комфорт и простор.

Що се отнася до двигателите, второто поколение на XC90 ще предлага "най-мощните и най-чистите SUV двигатели в света".

Чисто нова гама от 4-цилиндрови Drive-E двигатели, ще се грижи за спазване на обещанието за мощност и екологичност.

D4 вариантът със 190 к.с.и 400 Нм въртящ момент обещава среден разход на гориво от едва 5 литра на 100 км.

Малко по-мощният дизелов D5 ще предлага 225 к.с. и 470 Нм, както и среден разход от 6 литра на 100 км.

При бензиновите двигатели - T6 турбо е с мощност от 320 к.с. и 400 Нм въртящ момент, а T5 вариантът ще предложи 254 к.с. и 350 Нм въртящ момент.

Новият XC90 ще има и хибридна версия, задвижвана от системата T8, включваща 2.0-литров 4-цилиндров мотор с турбо компресор, който задвижва предните колела, и електрически мотор с 80 к.с., задвижващ задната ос.

Комбинираната мощност на хибридната система ще е 400 к.с. и 640 Нм въртящ момент. В изцяло електрически режим ще могат да бъдат изминати 40 км.

Volvo ще започне производство на второто поколение XC90 в началото на следващата година, в завода си в Гьотеборг, а при първите си клиенти джипът ще пристигне в началото на май 2015 г.

Началната цена за XC90 T6 AWD в САЩ ще бъде 48 900 долара, а онлайн поръчките ще започнат от 3 септември.