Официалният дебют на чешкия хечбек ще се състои на автоизложението в Париж през октомври, но днес бяха разпространени първите официални снимки на компактния автомобил.

Вижте снимки >>

Новата Fabia е базирана на платформата на Volkswagen - PQ26, която бе използвана за пръв път при последното поколение Volkswagen Polo. Колата е "свалила" около 65 кг в сравнение със своя предшественик.

Под капака на новия модел можем да открием гама от 3- и 4-цилиндрови двигатели.

Базовата версия при бензиновите агрегати е 1.0-литров 3-цилиндров MPI двигател с директно впръскване и 60 к.с.

Върховият бензинов мотор засега е 1.2-литров 4-цилиндров TSI двигател, който генерира 110 к.с.

Дизеловата гама стартира с нов 1.4-литров 3-цилиндров комън-рейл двигател с директно впръскване и мощност от 75 к.с., като се предлага и вариант със 105 к.с.

През 2015 година ще бъде въведен 1.4-литров TDI двигател със 75 к.с., който ще е снабден старт/стоп система и рекуперация на кинетичната енергия.

Новата генерация на Fabia предлага избор измежду 15 цветови решения и възможност за съчетаването им по контрастиращ начин, като покрива, огледалата и джантите биха могли да се различават от купето на автомобила.

От компанията се хвалят още с подобрената със 17% спрямо предходната генерация икономичност и доста голямото багажно отделение, което дори претендира да е лидер по обем сред класа на компактните хечбеци.

Продажбите ще започнат в края на 2014 г. или началото на 2015.